24 Kasım 2014 Pazartesi

KOÇLUĞUN TARİHÇESİ


“Koç = Coach” kelimesi Fransızca kökenli eski bir kelimedir. Anlamı “insanları bir yerden diğerine taşıyan araç, araba” dır. 1500’lü yıllarda İngilizcede de benzer bir anlamda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde kullanıldığı anlama yakın bir anlamda ilk kez 1840 yıllarında Oxford Üniversitesi’nde öğrencileri sınava hazırlayan özel öğretmenler için kullanılmaya başlanmıştır. 1889 ve sonrasında ise daha modern bir anlam içererek, sporcuları çalıştıran kişiler için kullanılmaya başlandı “Koç” kelimesi.
Koçluk terimi günümüzdeki anlamında ilk kez 1985 yılında Dr. Dick Borough tarafındankendi liderlik tarzını tanımlamak için kullanılmıştır. 1988 yılında Forbes dergisinde çıkan “Sigmund Freud, Henry Ford’a Karşı” başlıklı makale koçluğun tanım olarak yerleşmesinde dönüm noktası olarak kabul edilir. Koçluk başlangıcı belirli bir kuluçka, hazırlık dönemine ihtiyaç duymuş olsa da, başlangıcı ile hızlı bir ilerleme trendi göstermiş ve giderek yaygınlaşan, popüler bir meslek olmuştur.
Koçluk 1880’lerde spor alanında kullanılmaya başlanmış bir tanımlamadır. 1974 senesinde W.T. Gallwey yazdığı “Tennis’in içindeki Oyun” adlı kitabı ile spor koçluğundan Werner Erhard ve sonrasında da Thomas Leonard’ın öğreticiliğini yaptıkları kişisel koçluğa majör geçiş gerçekleşmiştir. Gallwey’in kitabında kullandığı içindeki oyun terimi humanistik ve transpersonal psikoloji prensiplerinden köklendiğini ve içimizdeki rakibin dışımızdaki rakibimizi yenmekten çok daha kolay olduğunu anlatmaktadır.

"Selfie KOÇLUK" Kendi Koçunuz olmayı öğreten kitap" Spariş İçin Lütfen Tıklayın 
1988’de Thomas Leonard finans dünyasında “Yaşamınızı Şekillendiren Yaşam” adı altında yaşam planlama kursları vermeye başlamıştır. Leonard koçluğun nasıl öğrenilebileceğini belirleyen standartlar oluşturmaya başlamış ve bunun tüm dünyada kullanılabilir olduğunu, telefonla bile aktarılabileceğini göstererek bugünkü koçluğun temellerini oluşturmuştur.
Laura Whitworth ve John Withmoer da koçluğun bazı temel kurallarını belirleyerek koçluk alanının oluşmasına büyük katkıda bulunmuşlardır.
10 yılı aşkın sürede koçluğun bulunduğu yere gelmesindeki en önemli sebep koçluğun işe yarayan ve hızla sonuca ulaştıran bir yöntem olmasıdır.
Koçluk gelişmekte olan dinamik ve birçok alanın bileşik çalıştığı bir sistemdir.
Koçluk birbirinden bağımsız yerlerde aynı zamanlarda oluşmuş ve ilişkiler yardımı ile gelişmiştir. Koçluk birbirinden beslenen birçok disiplininin sinerjisinin oluşturduğu geniş bir entelektüel çerçeveye sahiptir. Koçluğun modern kalıpları ve uygulama biçimi son derece dinamik ve içeriğe yöneliktir. Koçluk interaktif, karmaşık ve hızlı değişimlerin olduğu akışkan dünyada ihtiyaç olan açık bir alanın ihtiyaçlarını karşılamak için oluşmuştur. Kısacası ihtiyaçtan doğmuş ve ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmektedir. Koçluk çok yönlüdür, muhtelif alanları içerir. Koçluk zaman içinde modern sosyal yapının belirgin bir parçası halini almıştır.
Koçluk kulaktan kulağa aktarılarak gelişmiştir. Koçluk uygulamaları dinamik, içeriğe yönelik, farkındalık oluşturan, seçimlerimize odaklanan bir sistemdir. Koçluk multidisipliner bir alandır.
Koçluk danışanın yetenek ve becerilerinin maximumunu kullanmasını sağlayacak olan sistemdir. Kişilerin güçlü yönlerini öne çıkartmasına yardım eder. Koç danışanın yürüyebileceği yol alternatiflerini görmesini sağlayarak, yürüdüğü yolda eşlik eder. Bu eşlik danışana güven ve destek verir. Kendisine inanmasını sağlar. Danışanın bilişsel becerilerini geliştirmeyi öğrenmesini sağlar. Yeni algılama ve değerlendirme becerileri açmayı öğretir. Gerekli yerlerde kapasitemizin henüz farkında olmadığımız kısımlarının ortaya çıkmasına yardım eder. Dirençlerimizi, inançlarımızı, değerlerimizi kavramımızı sağlar. Kişinin tüm potansiyelini ortaya çıkartmasını sağlar. Kişinin uyanışına yol açar.
Koçluk yaşamınızda şu anda nerede duruyorsunuz, nerede durmak istiyorsunuz, durduğunuz yerden durmak istediğiniz yere ulaşmak için neler yapmalınız sorularını sağlıklı, doğru ve size uygun cevaplamanızı sağlayan yöntemdir.
NEDEN KOÇLUK?
KOÇLUK programları, bireyin kendi gelişim sürecini tamamlaması ve müşterilerine hayatın her alanında koçluk etmesi için koçluk sürecinin en üst düzeyde nasıl uygulayabileceğini ve diğerlerinin yaşamlarına bu gelişim sürecinin nasıl aktarılabileceğini deneyimleterek öğreten özel bir sertifika programıdır.

Koçluk süreci; bireylerin olasılıklarla dolu olan yaşamlarında ulaşmak istedikleri duygu, durum veya sonuçları belirlemekle başlar. Bu hedeflere nasıl varılacağını bireyin kendi başına bulmasını sağlayarak devam eder. Bireyin sorumluluklarını gerçekleştirebilecek istek ve motivasyon kaynaklarını yine bireyin ortaya çıkarmasını sağlanırken gerektiğinde müşterinin yapılanma sürecine verilen destekle eylem adımları da sürece taşınarak kalıcı değişimler sağlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder